Vitraji

Sunčeve zrake stvaraju najblistavije boje među svim slikarskim tehnikama

Vitraj ili vitraž (franc. vitrail) je posebnim načinom oslikano staklo, najčešće na crkvenim prozorima, povezano olovnim okvirićima.

Kada su ljudi uspjeli uz pomoć kemijskih spojeva, oksida, bojiti staklo (manganov oksid boji ljubičasto, ili neutralizira prirodnu nijansu stakla, a željezni oksid plavo ili žuto, ovisno o atmosferi u peći), umjetnici su došli na misao da sastavljaju slike od komadića obojenog stakla. Slikar - staklar zvan vitrajer radi slično kao mozaičar. Ali njegovi su komadići stakla širi od mozaičarovih staklenih štapića i kamenčića. Osim toga vitrajer ih ne utiče u zid, nego uokviruje u olovne spojnice. Stavljen na prozor umjesto na zid, vitraj kroz sebe pušta sunčeve zrake i stvara najblistavije boje među svim slikarskim tehnikama. Najljepše primjere tehnike vitraja nalazimo na gotičkim francuskim srednjovjekovnim katedralama: Chartres, Notre Dame u Parizu i Bourgesu. O tome kako su srednjovjekovni staklari dobivali staklenu masu, kako su je bojali i kako su sastavljali likove govori njihov suvremenik Teofil (XII. st.) u knjizi O raznim umjetnostima.*

* izvor (wikipedia)

Staklorad ima višegodišnje iskustvo u izradi i restauraciji vitraja. Surađujemo s raznim domaćim i inozemnim akademskim umjetnicima. Također možemo ponuditi i izradu vitraja prema vlastitim skicama i idejama. 

Imamo više od 1200 m2 raznog vitraj stakla u raznim bojama.

Neke od naših radova možete pogledati u galeriji.

galerija